Vampire Shrimp – Atya gabonensis

Artnamn: Atya gabonensis

Vanliga namn: African Giant Filter Shrimp,African Fan Shrimp, Vampire Shrimp

Familj: Atyidae

Ordning: Decapoda

Klass: Malacostraca

Maximal storlek: 5-6 tum om korrekta förhållanden finns. Vanligtvis 4 tum.

Miljö: Sötvatten

Ursprung: Västafrika och östra Sydamerika

Temperament: Fredlig

Sällskap: Hålls bäst i tankar med sällskap av tetror i liknande storlek eller något större fisk. Bör inte hållas tillsammans med ciklider eller extremt aggressiv fisk. Kommer inte att skada sällskapet de hålls med i akvariumet. Dvärgräkor kan också hållas med denna art.

Vattenparametrar: 6,5-7,4 pH, mjukt till hårt vatten, temperatur 74-84 F. Ingen ammoniak eller nitrit i tanken eftersom de är mycket känsliga för förgiftning.

Akvarium setup: Planterat akvarium med grottor de kan gömma sig i rekommenderas. Ge de här räkorna lite utrymme att röra sig på. 1 räka per 37 liter vatten rekommenderas.

Matning: Filtrerare som filtrerar substrat och grottsystem. Accepterar lätt pellets, krabb bitar, rån och foderpinnar. Det är bäst att hålla en ström genom vattnet eftersom de föredrar att filtrera från vattnet men inte substratet.

Odling: Odling är mycket sällsynt i fångenskap, vilket är fallet med de flesta filtrerande räkor. De flesta är vildfångade. Om du lyckas att odla dem kommer de att etablera ett territorium i en grotta eller annan mörk plats. De är äggläggare så titta noga igenom hela tanken.