Tiger Shrimp – Caridina cantonensis var. ”Tiger”

Engelskt namn: Tiger shrimp
Vetenskapligt namn: Caridina cantonensis var. ”Tiger”
Ursprung: Södra Kina
Storlek: 1 in / 1.2 in (hane/hona)
Vattentemperatur: 60-80 °F / 16- 27°C (men rekommenderad temperatur är 76-78 °F / 24-25.5 °C)
Rekommenderat pH-intervall: pH 6,5 – 7,5

Beteende: icke-aggressiv

Svårighetsgrad: lätt

Odlingstakt: medelhög

Introduktion till Tigerräkor

Tigerräkorna är lätta att hålla och kan vanligtvis fås till ett ganska lågt pris. De kan hållas tillsammans med en annan populär nybörjarart, Red Cherry räkor, utan problem. Detta har gjort Tigerräkor till en mycket populär nybörjarart.

När det gäller odling är Tigerräkor ett bra nästa steg för akvaristen som har lyckats odla någon annan typisk nybörjart som Red Cherry Shrimp och vill prova något lite svårare.

Geografiskt ursprung och livsmiljö

Tigerräkorna är kända för att leva i södra Kina, men de kan också hittas i andra asiatiska länder. Förhoppningsvis kommer vi att lära oss mer om detta i framtiden.

Fysiskt utseende

Både huvudet och stjärten på Tigerräkorna är gula som kontrasterar vackert mot de svarta ränderna som löper längs kroppen.

Röd Tiger räka ser mycket ut som den vanliga Tigerräkan, men ränderna är röda istället för svarta.

Tigerräkor och Röd Tiger räkor kan paras och få hybridavkommor. Avkomman ärver egenskaper från båda föräldrarna och kan till exempel visa både svarta och röda ränder, eller vara nästan helt röda som en Red Cherry räka.

De kan hybridisera och ha avkommor som visar vissa egenskaper som finns hos båda arterna, t.ex. både svarta ränder och röd färg eller att de är nästan helt röda som en Red Cherry räka.

Hålla Tiger räka

PH-värdet bör vara runt neutralt, från något surt (pH 6,5) till lätt alkaliskt (pH 7,5). Denna räka föredrar mjukt vatten. Håll halterna av nitrit, nitrat och ammonium nere. Den rekommenderade vattentemperaturen är 76-78 ° F / 24-25,5 ° C.

Om du stöter på ett problem med vattenkvaliteten, låt räkorna vara utan mat i några dagar medan du åtgärdar problemet.

Mata Tiger räka

Tiger räkorna är inte en kräsen ätare i fångenskap och accepterar de flesta typer av mat. Du kan till exempel ge den blancherad zucchini, sallad och spenat i kombination med förberedda livsmedel som flingor eller alger. Ge den en varierad kost för att minska risken för näringsbrister.

Om det fortfarande finns mat kvar efter 2-3 timmar, ger du antingen dina räkor för mycket att äta eller så är de för blyga för att komma ut och leta efter mat. Blyghet orsakas vanligtvis av att det inte finns tillräckligt med gömställen eller hålls tillsammans med olämpligt sällskap. Tigerräkor tenderar att vara mindre blyga när akvariet är mörkt.

Könsbestämning och odling av Tiger räkor

Både Tiger räkornas hanar och honor ser väldigt lika ut, men honan är bredare och har ett runt ”underrede” på undersidan av kroppen. Färgerna är detsamma för båda könen.

Att hålla vattenkemin på lämpliga nivåer och hålla mängden kväveavfall riktigt lågt är absolut nödvändigt om du vill odla Tigerräka. Om du lyckas göra det kommer Tigerräkorna vanligtvis att föda om och om igen utan någon speciell uppmuntring.

Varje kull innehåller normalt 20-25 räkor. När en kull ägg har kläckts är honan vanligtvis med ägg igen inom en vecka om hon är frisk och hålls i en lämplig miljö.