Orange Delight Shrimp – Caridina sp. ”Orange Delight”

Engelskt namn: Orange Delight Shrimp
Vetenskapligt namn:
Ursprung: Indonesien
Storlek: 0.75 to 1 in / 2 till 2.5 cm (båda könen)
Vattentemperatur: 78 – 85 °F / 25.5 – 29 °C
Rekommenderat pH värde: 7.0 – 8.5
Beteende: fridfull

Svårighetsgrad: Svår
Odlingstakt: Låg

Introduktion av Orange Delight Shrimp

Orange Delight Shrimp kommer från ön Sulawesi i Indonesien. Den hålls inte vanligen privat då den är ganska svår att ta hand om. Du bör helst ha haft lättare och medelsvåra arter innan du ger dig på att sköta den här.

Geografiskt ursprung och livsmiljö

Som nämnts ovan kommer Orange Delight räkor från Sulawesi, en av Indonesiens öar. De som har räkodling som hobby får för närvarande tag på Orange Delight räkor från flera olika sjöar på dessa öar.

Fysiskt utseende

En hälsosam och glad Orange Delight räka är ljus till ljus orange. Kroppen pryds av vita prickar och 2-3 vita streck längs toppen. Mönstret som visas av Orange Delight räkor liknar det som ses på flera andra Sulawesi räkor, men inte färgen, och de vita strecken kan också användas för att identifiera denna räka från andra Sulawesi räkor.

Om din Orange Delight räka blir brun är något fel och du måste undersöka för att hitta källan till stress. En stressad Orange Delight räka kommer också att tillbringa större delen av sin tid med att gömma sig; ibland inte ens komma ut för att äta.

Hålla Orange Delight Räkor

Orange Delight räkor klarar sig bäst i hårt vatten där pH-värdet hålls i intervallet 7,0 – 8,5. Vattentemperaturen bör vara 78 – 85 ° F / 25,5 – 29 ° C, helst i den övre delen av intervallet. Halterna av organiskt avfall måste hållas låga. Om du stöter på en plötslig ökning av organiskt avfall är det okej att låta Orange Delight räkorna gå utan mat i några dagar medan du hanterar problemet. Det är säkrare för dem att vara utan mat än att leva i ohälsosamma vattenförhållanden.

Som nämnts ovan är Orange Delight räkor inte så lätta att ta hand om och du måste sträva hårt för att efterlikna deras hem i Sulawesi så mycket som möjligt. Om räkorna blir bruna, börjar gömma sig eller avstår från att äta, kontrollera omedelbart alla vattenparametrar. En hälsosam och lycklig Orange Delight räka tillbringar mycket tid ute i det öppna för att leta efter mat, även när lamporna lyser.

Mata Orange Delight Räkor

Att hålla din Orange Delight räka på en varierad kost minskar risken för dålig hälsa. Du kan till exempel ge det mer än en typ av förberedd räkfoder i kombination med alger och blancherade grönsaker, t.ex. sallad, spenat och brysselkål.

Mata inte din Orange Delight räka med mer mat än vad den äta på 2-3 timmar. En hälsosam och glad Orange Delight äter även när lamporna lyser i akvariet.

Könsbestämning och odling av Orange Delight Shrimp

Till skillnad från många andra vanliga räkor är Orange Delight räkorna svåra att könsbestämma baserat på deras utseende. Såvitt jag kan se så ser hanar och honor exakt likadana ut.

En kull ägg innehåller vanligtvis 10-15 ägg. Honan bär äggen tills de kläcks och miniatyrräkor dyker upp. Det finns inget larvstadium för denna räka. Du kan förvänta dig att äggen kläcks efter ungefär 20-30 dagar. Det är ofta möjligt att se avkommans ögon igenom äggets skal.

De nyligen kläckta avkommorna är väldigt små och blyga och kommer att spendera sin tid med att gömma sig; akvaristen kanske inte ens ser dem och kanske tror att något har gått fel med kullen.

De unga räkorna börjar visa färger och mönster som liknar föräldrarna efter en eller två veckor.