Bamboo Shrimp – Atyopsis moluccensis

Artnamn: Atyopsis moluccensis

Vanligt namn: Singapore Wood Shrimp, Flower Shrimp, Wood Shrimp, Asian Fan Shrimp, Bamboo Shrimp

Familj: Atyidae

Ordning: Decapoda

Klass: Malacostraca

Maximal storlek: 4-5 tum

Färg: De flesta arter har en brun basfärg med en solbränna som går från huvud till stjärt. De varierar dock mycket i färg. Vissa är gröngula eller till och med röda som basfärg.

Miljö: Sötvatten

Ursprung: Södra Asien

Temperament: Fridfulla

Sällskap: Räkan har inga klor och är därmed inte farlig för fiskar. De ska inte hållas tillsammans med större ciklider eller aggressiva fiskar då de kommer att betraktas som föda av dem. Räkor av samma storlek förvaras lätt tillsammans med arten också. Tetra och medelstora icke aggressiva fiskar är vanligt tanksällskap.

Vattenparametrar: pH 6,5 – 7,4, mjukt vatten, ammoniak och nitrit 0 ppm, temperatur 73-82 F.

Akvarium setup: En planterad tank rekommenderas eftersom räkorna är mycket instabila med minsta lilla spår av ammoniak eller nitrit. Grottor eller gömställen är också bra eftersom det här är en stor räka. Drivved rekommenderas starkt eftersom de kommer att kolonisera på biten.

Utfodring: Förmodligen en av de bästa filtrerarna av naturen men kommer att äta pellets och tabletter. De uppskattar drivved också.

Uppfödning: Extremt svåra att föda upp. Begränsad information finns tillgänglig om uppfödning i fångenskap. Bräckt vatten krävs för att ynglena ska trivas och utvecklas och kan sedan överföras till sötvatten efter korrekt acklimatisering.