Darkgreen Shrimp – Caridina sp. ”Dark green”

Engelskt namn: Darkgreen Shrimp
Vetenskapligt namn: Caridina sp. ”Dark green”
Ursprung: Indien
Storlek: 1,2 tum / 1,4 tum (man / kvinna) 3 cm / 3,5 cm
Vattentemperatur: 68-82°F / 20-28 ° C
Rekommenderat pH-värde : 6,8 – 7,5 (helst 6,8-6,9)
Beteende: icke-aggressiv
Svårighet: lätt

Odlingstakt: medium

Introduktion till Darkgreen Shrimp

Den mörkgröna räkan är en del av släktet Caridina, men exakt vilken art är fortfarande okänt. Många olika gissningar cirkulerar för närvarande inom hobbyverksamheten och räkorna har tillskrivits flera olika vetenskapliga namn. Vissa uppfödare misstänker att det faktiskt inte är en variant av en känd art utan en ny art som ännu inte har fått en vetenskaplig beskrivning.

Darkgreen Shrimps förväxlas ibland med Caridina babaulti sp. ”Green”, men den senare är inte lika mörkgrön som den mörkgröna räkan. Darkgreen Shrimp behåller sin intensiva mörkgröna färg under hela sitt liv, medan Caridina babaulti sp. ”Grön” är känd för att ändra färg.

Ett annat sätt att skilja dem åt från varandra är att vänta på att de ska föda; avkommorna till Darkgreen Shrimps är röda när de kläcks och växer mycket snabbare än Caridina babaulti sp. ”Green”. Darkgreen Shrimps är extremt små när de kommer ut ur ägget men kommer normalt att fördubblas i storlek under de första tio dagarna.

Tyvärr blandar fortfarande många säljare ihop dessa två räkor med varandra och säljer Caridina babaulti sp. ”Green” som Darkgreen Shrimp. Se till att du köper från en uppfödare som vet hur man skiljer de två åt.

Geografiskt ursprung och livsmiljö

Darkgreen Shrimps kommer från Asien, men deras exakta ursprung är okänt. Det verkar ha gjort sin entré till hobbyn 2007.

Fysiskt utseende

Darkgreen Shrimps har en intensiv mörkgrön färg. Honorna är ännu mörkare än hanarna. Till skillnad från flera andra räkor byter mörkgröna räkor aldrig färg; de behåller den mörkgröna färgen under hela sitt liv.

Äggen har en ljus limegrön nyans som kontrasterar fint mot moderns mörkgröna färg. Nykläckta avkommor är mörkröda.

Hålla Darkgreen Shrimp

Darkgreen Shrimp kommer att klara sig bäst under svagt sura förhållanden, helst 6,8-6,9. De tål dock ett pH-värde upp till 7,5. Temperaturen bör hållas mellan 68-82 ° F / 20-28 ° C.
Håll nivån på lösligt avfall låg. Om du stöter på problem är det okej att avstå från att mata några dagar tills du har åtgärdat problemet.
Undvik snabba förändringar i vattenkemin och temperatur; alla förändringar bör vara långsamma och gradvisa för att ge Darkgreen Shrimps en chans att anpassa sig till det nya.

Mata Darkgreen Shrimp

Mata inte din Darkgreen Shrimp med mer än vad den kan äta på 2-3 timmar. Om dina räkor är ovilliga att komma ut och leta efter mat, mata dem när akvariet är mörkt. Om detta inte räcker kan du behöva förse dem med fler gömställen i tanken. Det kan också vara en bra idé att kontrollera om de mobbas av andra tankkamrater.

Könsbestämning och odling

Den manliga Darkgreen Shrimp är mindre än hans kvinnliga motsvarighet och honan ser normalt större ut. Utöver detta visar honan en mycket mörkare nyans av grönt än hanen. Att könsbestämma denna art är därför väldigt enkelt.

Äggen är ljust limegröna som kontrasterar vackert mot honräkornas mörkgröna kroppsfärg. Denna kontrast gör det också lätt att upptäcka när en kvinna är med ägg.

Avkomman är mycket små när de kläcks och har en mörkröd färg. De växer mycket snabbt och kommer snart att mogna till vuxna. Du kan förvänta dig att de dubblar sin storlek under de första tio dagarna.