Malaya Räkor – Caridina sp. ”Malaya”

Engelskt namn: Malaya Räkor
Vetenskapligt namn: Caridina sp. ”Malaya”
Ursprung: Malaysia
Storlek: 2,5 till 3 cm
Vattentemperatur: 23–29 ° C
Rekommenderat pH-område: 7.8 – 8.0
Beteende: icke-aggressiv
Svårighet: medium
Odlingstakt: medium

Introduktion till Malaya Räkan

Malaya räkan är en ganska ny introduktion till hobbyodlarna. Det kan vara svårt att få tag på den i butiker, men detta kommer förhoppningsvis att förändras snart. Malaya räkan är främst känd för sina reproduktionsvanor. Till skillnad från de flesta räkor som hålls av akvarister har Malaya räkor ett larvstadium.

Geografiskt ursprung och livsmiljö

Som namnet antyder kommer Malaya räkan från Malaysia. Tyskarna var de första som började importera denna räka och det kan fortfarande vara svårt att få tag på utanför Tyskland. När fler och fler hobbyodlare börjar dyka upp runt om i världen blir det förhoppningsvis mindre svårt att få tag på.

Fysiskt utseende

Denna räka kan visa flera olika färger, bland annat blå, grön, röd, brun och guld. Ibland säljs de felaktigt under namnet Caridina babaulti som är en liknande räka.

Hålla Malaya räka

Försök att efterlikna den tropiska malaysiska miljön i akvariet och håll vattentemperaturen runt 74-84 ° F / 23-29 ° C. Vattnet ska vara riktigt alkaliskt, från 7,8 till 8,0. Håll alltid organiskt avfall riktigt lågt. Om du stöter på ett problem med vattenkvaliteten är det säkrare att låta räkorna vara utan mat i några dagar medan du löser problemet än att få dem att leva i alltmer osunda vatten.

Utfodring av Malaya räkor

Malaya räkor är inte en kräsen ätare i akvarier och du kan mata den med en lång rad olika livsmedel. Att ge den en varierad kost minskar risken för näringsbrister. Du kan till exempel kombinera färdiglagad mat som räkpellets, tabletter och flingor med blancherad sallad, spenat, zucchini osv. Enstaka köttiga godsaker av lämplig storlek, t.ex. blodmaskar, kommer att uppskattas mycket.
Mata inte dina Malaya räkor med mer än vad de konsumerar på 2-3 timmar. Om de verkar ovilliga att komma ut och söka efter mat, ge dem fler gömställen i akvariet och mata dem när lamporna är släckta på kvällen.

Könsbestämning och odling av Malaya Räka

Könsbestämning av Malaya räkor är ganska enkelt, eftersom honorna blir större och fylligare än hanarna och har en mörkare och fylligare färg. Många honor har vita linjer som går längs med ryggen och tvärs över. Kvinnor har också en böjd mage, medan män har en rak.

Till skillnad från de flesta andra räkor som hålls av hobbyodlare, har malaysiska räkor ett larvstadium. De flesta räkor med denna typ av reproduktionscykel lägger bara ägg i bräckt vatten, men inte Malaya räkor.

En gravid Malaya räkhona rymmer ungefär 50 ägg (räkor utan larvstadium tenderar att producera ett mycket lägre antal avkommor per kull) som kläcker efter ungefär två veckor. Den växande larven kommer så småningom att utvecklas till en miniatyrräka.

Du behöver inte skaffa någon speciell mat för larverna och småräkorna. de kommer att äta samma mat som sina föräldrar så länge den är liten nog att sluka.