Common Marble Shrimp – Saron marmoratus

Artnamn: Saron marmoratus

Vanliga namn: Common Marble Shrimp, Marbled Shrimp, Saron Shrimp, Buffalo Shrimp, Monkey Shrimp

Familj: Hippolytidae

Ordning: Decapoda-

Klass: Malacostraca

Maximal storlek: 2-2,5 tum (endast kropp)

Färg: Mörkbrun med gröna fläckar och vita prickar. Gula fläckar kan också vara tydliga på räkor. Benen är vanligtvis bandade röda och vita. Under natten skiftar kroppen vanligtvis till en mer solid röd färg. Detta är en försvarsmekanism för att undkomma rovdjur i skymningen.

Miljö: Marina Rev Ekosystem

Ursprung: Indo-Stillahavsområdet, Hawaii

Temperament: fredliga

Sällskap: Kan förvaras tillsammans med räkor av liknande storlek och aggression. Köttätande eller aggressiv fisk som Läppfiskar bör inte hållas tillsammans med räkor.

Vattenparametrar: temperatur 72-78 F, pH 8,1-8,4 och sg 1,023-1,025, extremt intolerant mot nitrater, inget över 5-10 ppm. Spårnivåer av jod hjälper till med ömsningen.

Akvarium: En stabil marintank med massor av levande sand och levande sten för att räkorna ska kunna krypa runt och äta. Levande sten och sand är oerhört viktigt för att hålla ner nitratnivåerna i tanken. Nitratnivåer över 5-10 ppm är dödliga för marina räkor. Intoleranta mot kopparmedicin också. Behöver stenar för att kunna krypa och gömma sig. När de ska acklimatiseras till akvariet behöver de någonstans där de kan gömma sig omedelbart tills de har anpassat sig och känner sig bekväma.

Utfodring: Räkorna är filtrerare och accepterar också små fiskbitar, plankton, brine shrimp. Kan också få frystorkade och frysta livsmedel.

Odling: Uppfödning av dessa arter är sällsynt och då med hög dödlighet hos nya yngel.