Red Goldflake Shrimp – Caridina sp ”Red Goldflake”

Engelskt namn: Red Goldflake Shrimp

Vetenskapligt namn: Caridina sp "Red Goldflake"

Ursprung: Sulawesi i Indonesien

Storlek: 0.75 to 1 in / 1 to 2.5 cm

Vattentemperatur: 78 – 85 °F / 25.5 – 29 °C

pH värde: 7.0 – 8.5 (neutral to alkaliskt)

Beteende: icke-aggressiv

Svårighetsgrad: svår

Odlingstakt: låg

Introduktion till Red Goldflake Shrimp

Red Goldflake Shrimp hör till släktet Caridina och kommer från Sulawesi-ön i Indonesien. Jämfört med de flesta andra kända räkor från denna region är Red Goldflake Shrimp ganska stora och eftersom den också är mycket vacker har den blivit mycket eftertraktad av räkakvarister. De är dock inte ett lämpligt val om du tänker sätta upp din första räktank eftersom det är ganska svårt att tillgodose Red Goldflake Shrimp behov i fångenskap. Du måste vanligtvis vara en erfaren räkodlare för att nå framgång med denna art.

Geografiskt ursprung och livsmiljö

Red Goldflake Shrimp är infödd till den indonesiska ön Sulawesi i Sydostasien. Akvariehandeln får för närvarande Red Goldflake Shrimp från flera olika sjöar på ön, men skötselråden är densamma oavsett vilken sjö dina räkor kommer ifrån.

Fysiskt utseende

Precis som namnet antyder är Red Goldflake Shrimp röd med gyllene delar. Basfärgen har en mörk rödbrun nyans som är dekorerad med kontrasterande guldfläckar ("flingor") runt kroppen. Hanar och honor ser likadana ut när det gäller färg, mönster och intensitet. (Läs mer om detta i avsnittet om könsbestämning av Red Goldflake Shrimp).

Hålla Red Goldflake Shrimp

Red Goldflake Shrimp förvaras normalt i artakvarier på minst 57 liter. Som en tumregel får du inte hålla mer än 1 räka per liter vatten. Dekorera helst akvariet, t.ex. genom att använda stenar och sand, eftersom det gör att räkan känner sig mer hemma än i en karg tank. Tänk också på att rätt typ av dekoration kan hjälpa dig att hålla pH-nivån tillräckligt hög.

Det rekommenderade pH-värdet för Red Goldflake Shrimps är 7,0 – 8,5 (neutralt till alkaliskt) och vattentemperaturen bör ligga runt 78 – 85 ° F / 25,5 – 29 ° C.

Om du misslyckas med att förse dina räkor med en lämplig miljö, t.ex. om du förvarar dem i ett trångt eller kargt akvarium, med olämpligt sällskap eller i felaktiga vattenparametrar, kan de bli mycket blyga och tillbringa större delen av sin tid med att gömma sig tillsammans passivt i akvariets mörkaste plats. En hälsosam och glad Röd Goldflake Shrimp är ganska aktiv och kan ses simma runt i akvariet på jakt efter mat. De tenderar att vara särskilt aktiva på kvällen och natten.

Mata Red Goldflake Shrimp

För att förhindra undernäring är det bäst att ge dina räkor en varierad kost. Många producenter hävdar att deras produkt är den enda maten som behövs, men det är alltid säkrare att servera flera olika mattyper. Du kan till exempel kombinera mer än en typ av förberett räkfoder med alger och blancherade grönsaker (sallad, spenat, etc).

Mata inte dina räkor med mer mat än de kan äta upp på 2-3 timmar. Detta är en asätande art som måste ges lite tid att lokalisera maten, men att låta maten ligga i mer än 2-3 timmar kommer bara att förorena vattnet. Om du har problem med vattenkvaliteten är det okej att avstå från att mata ett par dagar tills du har lyckats få kontroll över problemet.

Om dina räkor verkar ovilliga att äta, ge dem fler gömställen genom att dekorera akvariet och mata dem när lamporna har släckts på kvällen.

Könsbestämning och odling av Red Goldflake Shrimps

Såvitt jag vet ser hanar och honor likadana ut när det gäller storlek, form, färger, mönster och intensitet, och könsbestämningar är svårt. Storlek är inte ett tillförlitligt sätt att könsbestämma denna räka och inte heller utbuktnaden på buken. Den Red Goldflake Shrimos honan har en sadel som visar äggen under hennes ryggsköld, men eftersom det yttre skalet är så mörkt på denna art kan du inte se detta med blotta ögat i normalt ljus – du behöver infrarött ljus.

Denna räka har framgångsrikt odlats i akvarier. Reproduktionen sker i sötvatten och du bör inte försöka göra vattnet salt eller bräckt för avelsändamål. Efter parning kommer honan att hålla äggen, normalt cirka 20-25 ägg per kull, fästa vid hennes kropp tills de kläcks efter ungefär 3 till 4 veckor.

Nykläckta Red Goldflake räkor ser ut som miniatyrkopior av sina föräldrar och uppvisar till och med en liknande färg.