Banded Coral Shrimp – Stenopus hispidus

Artnamn: Stenopus hispidus

Vanligt namn: Banded Boxer Shrimp, Banded Coral Shrimp, Banded Coral Shrimp, Coral Banded Boxing Shrimp, Redbanded Coral Shrimp

Family: Stenopodidae

Ordning: Decapoda

Klass: Malacostraca

Max storlek: 4-5 inches

Färg: Röd och vit strimmig kropp som liknar ränderna på den amerikanska flaggan eller en barberarskylt.

Miljö: Marina rev ekosystem

Ursprung: Indo-pacifiska regionen

Temperament: Halv aggressiv mot andra räkor och tank kamrater

Sällskap: Hålls bäst som ett par och i en tank utan andra räkor. De kommer ofta att attackera och äta andra arter som är mindre och till och med samma art om de inte är ihop parade. Säljs vanligtvis som par till akvariet. Bäst att inte hållas tillsammans med rovfisk eller aggressiva fiskar.

Vattenparametrar: Temperatur 72-78 F, pH 8,1-8,4 och sg 1,023-1,025, extremt intolerant mot nitrater, inget över 5-10 ppm. Spårnivåer av jod hjälper till med ömsningen.

Akvarium: En stabil marintank med massor av riktig sand och stenar för att räkorna ska krypa runt på botten och äta. Levande sten och sand är oerhört viktigt för att hålla ner nitratnivåerna i tanken. Nitratnivåer över 5-10 ppm är dödliga för marina räkor. Intolerant mot koppar också. Behöver stenar för att krypa och gömma sig. Hänger vanligtvis upp och ner under avsatser.

Utfodring: Filtrerare som också accepterar små fiskbitar, plankton, brine shrimps. Kan också ges frystorkade och frysta livsmedel. Kommer att äta fiskparasiter men är mycket kräsen med det. Kommer att äta på små kräftdjur, sniglar och krabbor. Kommer ofta att nagga på anemoner och koraller för att leta efter en måltid om de inte matas ordentligt.

Uppfödning: Svårt att föda upp i ett akvarium eftersom föräldrarna vanligtvis äter ynglena där eller andra filtrerare som slukar dem av misstag.